mandag 29. desember 2014

Noretyl AS og hovedprosess i grove trekk

Noretyl er en petrokjemisk fabrikk som ligger på Rafnes ved frier-fjorden. Den produserer etylen og propylen som er hovedkomponentene i plastikk. Fabrikken bruker "Steam-Cracking" metode for å oppnå dobbeltbindingen. I fabrikken får vi gass av typen propan, butan og etan. De blir fraktet hovedsakelig fra raffinerier på vestlandet frem til høsten 2015. Etter det vil gassen hovedsakelig komme fra nordlige deler av USA. 

Den ferdigraffinerte gassen er råstoffet for ”crackerene” som er fabrikkens viktigste prosess. Gassen blir varmet opp til 610/670 grader i ovnene. Blir hydrokarbonene splittet og man får nye stoffer. Hydrogenatomer fra gassen blir spaltet og det blir heller dannet en dobbeltbinding mellom Karbonatomene. For at gassen ikke skal få uønskede sidereaksjoner blir den bråkjølt i en varmeveksler rett etter oppvarmingen. 

For å separere gassene og uønskede biprodukter fra gassen blir den først kjølt ned i vannvaskekolonnene. Her blir tunge hydrokarboner som olje og bensin tatt ut, sammen med vann. Gassen blir så komprimert i kompressoren, før den skiller ytterligere. Rågassen blir splittet i C3-produkter (propan og propylen) og C2-produkter (etan og etylen). Gassen blir senere lagret eller eksportert direkte via rørledninger. 

De kundene som størstedelen av gassen blir sendt til er Ineos Norge (klor & VCM) og Ineos Bamble (Rønnningen)

Etylen og Propylen er råstoff for diverse plastikkfabrikker. Det blir hovedsakelig laget vinylklorid, polyetylen og polypropylen som senere blir laget til PVC, PE-plast og PP-plast.



Etan som råstoff før cracking                                           Eten/Etylen som er ferdig produkt





C2H6  =  C2H4  +  H2
(etan)       (etylen)    (hydrogen)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar